CSAT 2021

Q. Our cities are extremely vulnerable to climate change because of large concentrations of populations and poor infrastructure.

Moreover, population densities are increasing in them but we have not yet developed the systems to address climate change impacts. Our cities contribute to 65 percent of the GDP, but there are not enough facilities to cater to the needs of the people. It is important to address the issues of air quality, transport, etc., that are vital to identifying sustainable solutions. We need to involve citizens in city planning and create an ecosystem that meets the needs of people.

Q 1. Which among the following is the most logical and rational inference that can be made from the passage given above?
(a) Our cities need to have well-defined administrative set-up with sufficient autonomy.
(b) Ever increasing population densities is a hindrance in our efforts to achieve sustainable development.
(c) To maintain and develop our cities we need to adopt sustainability related interventions.
(d) Public-Private Partnership mode of development is the viable long-term solution for the infrastructure and sustainability problems of India.

Question from UPSC Prelims 2021 CSAT Paper

Explanation : 

Q1: Correct Answer – (c) To maintain and develop our cities we need to adopt sustainability related interventions.

Explanation – The passage discusses the vulnerability of cities to climate change due to large populations and poor infrastructure. It highlights the need to address issues such as air quality and transport in order to identify sustainable solutions. The most logical and rational inference that can be made from this passage is option c) : “To maintain and develop our cities we need to adopt sustainability related interventions.”

More Questions:
UPSC Factory App
Get everything you need for upsc preparation with just one click! Install now!