CSAT 2023

Q. More than half of Indian women and almost a quarter of Indian men of working age suffer from anaemia.

According to studies, they are anywhere from 5 – 15% less productive than they could be, as a result thereof. India also has the largest tuberculosis burden in the world, costing 170 million workdays to the country annually. But what is just as important as lost productivity now is lost potential in the future. It is becoming increasingly clear that on many measures of cognitive ability, malnourished Indian children perform two or three times worse than their adequately nourished peers. For an economy that will be more dependent on highly skilled workers, this poses a significant challenge. And it is one that really should be addressed given India’s demographic outlook.

Q. Which one of the following statements best reflects what is implied by the passage?

(a) Education system must be strengthened in rural areas.
(b) Large scale and effective implementation of skill development programme is the need of the hour.
(c) For economic development, health and nutrition of only skilled workers needs special attention.
(d) For rapid economic growth as envisaged by us, attention should be paid to health and nutrition of the people.

Question from UPSC Prelims 2023 CSAT

Model Answer:

Q1: Correct Answer – (d) For rapid economic growth as envisaged by us, attention should be paid to health and nutrition of the people.

Explanation – 
The passage highlights the negative impact of anaemia and malnutrition on productivity and cognitive ability in India. It suggests that addressing these health and nutrition issues is important for the country’s future economic growth and development. Therefore, option (d) best reflects what is implied by the passage.

More Questions:
UPSC Factory App
Get everything you need for upsc preparation with just one click! Install now!