CSAT 2023

Q. Elephants are landscape architects, creating clearings in the forest, preventing overgrowth of certain plant species and allowing space for the regeneration of others, which in turn provide sustenance to other herbivorous animals.

Q. Elephants are landscape architects, creating clearings in the forest, preventing overgrowth of certain plant species and allowing space for the regeneration of others, which in turn provide sustenance to other herbivorous animals.

Elephants eat plants, fruits and seeds, propagating the seeds when they defecate in other places as they travel. Elephant dung provides nourishment to plants and animals and acts as a breeding ground for insects. In times of drought, they access water by digging holes which benefits other wildlife.

Q. Which one of the following statements best reflects the most logical and rational inference that can be drawn from the passage?

(a) The home range of elephants needs to be a vast area of rich biodiversity.
(b) Elephants are the keystone species and they benefit the biodiversity.
(c) Rich biodiversity cannot be maintained in the forests without the presence of elephants.
(d) Elephants are capable of regenerating forests with species as per their requirement.

Question from UPSC Prelims 2023 CSAT

Model Answer:

Q1: Correct Answer – (b) Elephants are the keystone species and they benefit the biodiversity.

Explanation – 
The passage discusses various ways in which elephants contribute to the biodiversity of their habitats, including clearing vegetation, spreading seeds, providing nourishment and breeding grounds for other species, and accessing water during droughts. This suggests that they play a crucial role in their ecosystems, which is consistent with the definition of a keystone species. Therefore, option (b) is the most logical and rational inference that can be drawn from the passage.

Q. Elephants are landscape architects, creating clearings in the forest, preventing overgrowth of certain plant species and allowing space for the regeneration of others, which in turn provide sustenance to other herbivorous animals. Read More »

Q. Good corporate governance structures encourage companies to provide accountability and control.

Q. Good corporate governance structures encourage companies to provide accountability and control.

A fundamental reason why corporate governance has moved onto the economic and political agenda worldwide has been the rapid growth in international capital markets. Effective corporate governance enhances access to external financing by firms, leading to greater investment, higher growth and employment. Investors look to place their funds where the standards of disclosure, of timely and accurate financial reporting, and of equal treatment to all stakeholders are met.

Q. Which of the following statements best reflects the logical inference from the passage given above? 
(a) It is an important agenda of the countries around the world to ensure access to good external financing.
(b) Good corporate governance improves the credibility of the firms.
(c) International capital markets ensure that the firms maintain good corporate governance.
(d) Good corporate governance paves the way for robust supply chains.

Question from UPSC Prelims 2023 CSAT

Model Answer:

Q1: Correct Answer – (b) Good corporate governance improves the credibility of the firms.

Explanation – 
The passage discusses how good corporate governance structures encourage companies to provide accountability and control, which in turn enhances access to external financing. This suggests that good corporate governance improves the credibility of firms, making option (b) the best reflection of the logical inference from the passage.

Q. Good corporate governance structures encourage companies to provide accountability and control. Read More »

Q. To tackle the problem of pollution in cities, policy makers think that drastic actions like temporary use of odd-even number scheme for vehicles, closing schools, factories, construction activities, and banning the use of certain type of vehicles are a way forward. Even then the air is not clean.

Q. To tackle the problem of pollution in cities, policy makers think that drastic actions like temporary use of odd-even number scheme for vehicles, closing schools, factories, construction activities, and banning the use of certain type of vehicles are a way forward. Even then the air is not clean.

Vehicles more than 15 years old. comprise one percent of the total; and taking them off the road will not make any difference. Banning certain fuels and car types arbitrarily is not proper. Diesel engines produce more PM 2.5 and less CO2 than petrol or CNG engines. On the other hand, both diesel and CNG engines produce more NO, than petrol engines. No one has measured the amount of NOx that CNG engines are emitting. Arbitrary bans on vehicles that have passed mandated fitness tests and periodic pollution tests are unfair. What is needed is the scientific and reliable information about the source of pollutants on a continuing basis and the technologies that will work to reduce pollution from them.

Q. Which one of the following statements best reflects the most logical and rational implication conveyed by the passage? 

(a) Arbitrary curbs on vehicles to reduce pollution are difficult to implement.
(b) Knee-jerk reactions cannot solve the problem of pollution but an evidence-based approach will be more effective.
(c) A heavy penalty should be enforced on those driving without periodic pollution tests.
(d) In the absence of laws to deal with the problems of pollution, the administration tends to make arbitrary decisions.

Question from UPSC Prelims 2023 CSAT

Model Answer:

Q1: Correct Answer – (b) Knee-jerk reactions cannot solve the problem of pollution but an evidence-based approach will be more effective.

Explanation – 
The passage discusses the inefficiency of drastic measures like temporary use of odd-even number scheme for vehicles, closing schools, factories, construction activities, and banning the use of certain type of vehicles in tackling pollution. It argues that such measures are arbitrary and do not make a significant difference. Instead, it suggests that what is needed is scientific and reliable information about the source of pollutants and the technologies that can reduce pollution. This implies that an evidence-based approach would be more effective in addressing the problem of pollution. Therefore, option (b) is the most logical and rational implication conveyed by the passage.

Q. To tackle the problem of pollution in cities, policy makers think that drastic actions like temporary use of odd-even number scheme for vehicles, closing schools, factories, construction activities, and banning the use of certain type of vehicles are a way forward. Even then the air is not clean. Read More »

Q. Many people are not eating the right food.

Q. Many people are not eating the right food.

For some, it is simply a decision to stick with food they enjoy but which is not too healthy. This is leading to an increase in non-communicable diseases. This in turn leads to major burden on our health-care systems that have the potential to derail the economic progress which is essential for the poor to improve their lives. For others, it is about limited access to nutritious food or a lack of affordability, leading to monotonous diets that do not provide the daily nutrients for them to develop fully. Part of the reason nutrition is under threat worldwide is that our food systems are not properly responding to nutritional needs. Somewhere along that long road from farm to fork, there are serious detours taking place.

Q. Which one of the following statements best reflects the crux of the passage?

(a) The scheme of Universal Basic Income should be implemented worldwide as a way of poverty alleviation.
(b) We must place food-based nutrition at the centre of our policy debate.
(c) Nutritional status of food should be improved by creating appropriate genetically modified crops.
(d) Using modern food processing technologies, we must fortify food items with required nutrient elements.

Question from UPSC Prelims 2023 CSAT

Model Answer:

Q1: Correct Answer – (b) We must place food-based nutrition at the centre of our policy debate.

Explanation –
The passage discusses the issues of people not eating the right food due to personal preferences, limited access, or affordability. It highlights the negative impact on health, healthcare systems, and economic progress. It also points out that our food systems are not properly responding to nutritional needs. Therefore, the statement that best reflects the crux of the passage is that food-based nutrition should be at the centre of our policy debate.

Q. Many people are not eating the right food. Read More »

Q. Environmental problems cause health problems.

Q. Environmental problems cause health problems.

Substantial changes in lifestyle can reduce environmental or health problems, but this idea appears almost impossible to adopt. With environmental problems, individual efforts can be perceived as having a negligible effect and therefore lead to inertia. With health, on the other hand, individual choices can make the difference between life and death, literally. And yet, barring a few, there seems to be the same collective lethargy towards making their choices.

Q. Which one of the following statements best implies the most rational assumption that can be made from the passage?

(a) We are likely to spend more money on cure than prevention.
(b) It is the job of the government to solve our environmental and public health problems.
(c) Health can be protected even if environmental problems go on unattended.
(d) Loss of traditional lifestyle and the influence of western values led to some unhealthy ways of living.

Question from UPSC Prelims 2023 CSAT

Model Answer:

Q1: Correct Answer – (a) We are likely to spend more money on cure than prevention.

Explanation – 
The passage discusses the lack of individual action towards preventing environmental and health problems, suggesting that people are more likely to deal with the consequences (cure) than take preventative measures. The other options are not directly implied or discussed in the passage.

Q. Environmental problems cause health problems. Read More »

Q. The emissions humans put into the atmosphere now will affect the climate in the middle of the century and onwards.

Q. The emissions humans put into the atmosphere now will affect the climate in the middle of the century and onwards.

Technological change, meanwhile, could make a future transition away from fossil fuels cheap or it might not, leaving the world with a terrible choice between sharply reducing emissions at huge cost or suffering through the effects of unabated warming. Businesses that do not hedge against the threat of uncertain outcomes fail. The world cannot afford such recklessness on climate change.

Q. Which one of the following statements best reflects the crucial message conveyed by the author of the passage?

(a) Businesses that cause emissions may need to close down or pay for pollution in future
(b) The only solution is technological development related to the issues of climate change.
(c) Waiting to deal with carbon emissions until technology improves is not a wise strategy.
(d) Since future technological change is uncertain, new industries should be based on renewable energy sources.

Question from UPSC Prelims 2023 CSAT

Model Answer:

Q1: Correct Answer – (c) Waiting to deal with carbon emissions until technology improves is not a wise strategy.

Explanation – 
The author of the passage is conveying that the effects of current emissions will be felt in the future and that relying on uncertain technological advancements to solve the problem is risky. The author compares this to businesses failing due to not hedging against uncertain outcomes, suggesting that waiting to deal with emissions is not a wise strategy. Therefore, option (c) best reflects the crucial message of the passage.

Q. The emissions humans put into the atmosphere now will affect the climate in the middle of the century and onwards. Read More »

Q. In India, a majority of farmers are marginal and small, less educated and possess low adaptive capabilities to climate change, perhaps because of credit and other constraints. So, one cannot expect autonomous adaptation to climate change.

Q. In India, a majority of farmers are marginal and small, less educated and possess low adaptive capabilities to climate change, perhaps because of credit and other constraints. So, one cannot expect autonomous adaptation to climate change.

Even if it was possible, it would not be sufficient to offset losses from climate change. To deal with this, adaptation to climate change is paramount, alongside a fast mitigation response. Another solution is to have a planned or policy-driven adaptation, which would require the government to come up with policy recommendations. Perception is a necessary pre-requisite for adaptation. Whether farmers are adapting agricultural practices to climate change depends on whether they perceive it or not. However, this is not always enough for adaptation. It is important how a farmer perceives the risks associated with climate change.

Q. Which one of the following statements best reflects the most logical and rational message conveyed by the author of the passage?

(a) Adaptation to climate climate change and mitigation response are basically the responsibilities of the government.
(b) Climate change causes a change in government policies regarding land use patterns in the country.
(c) Risk perceptions of farmers are important for motivating them for taking adaptation decisions.
(d) Since mitigation is not governments should should come possible, up with policies for quick response to climate change.

Question from UPSC Prelims 2023 CSAT

Model Answer:

Q1: Correct Answer – (c) Risk perceptions of farmers are important for motivating them for taking adaptation decisions.

Explanation – 
The correct answer is (c) Risk perceptions of farmers are important for motivating them for taking adaptation decisions. This is the most logical and rational message conveyed by the author because the passage discusses the importance of farmers’ perception of climate change risks and how it affects their ability to adapt. The passage also mentions that adaptation to climate change is paramount, suggesting that farmers need to make adaptation decisions based on their risk perceptions.

Q. In India, a majority of farmers are marginal and small, less educated and possess low adaptive capabilities to climate change, perhaps because of credit and other constraints. So, one cannot expect autonomous adaptation to climate change. Read More »

Q. More than half of Indian women and almost a quarter of Indian men of working age suffer from anaemia.

Q. More than half of Indian women and almost a quarter of Indian men of working age suffer from anaemia.

According to studies, they are anywhere from 5 – 15% less productive than they could be, as a result thereof. India also has the largest tuberculosis burden in the world, costing 170 million workdays to the country annually. But what is just as important as lost productivity now is lost potential in the future. It is becoming increasingly clear that on many measures of cognitive ability, malnourished Indian children perform two or three times worse than their adequately nourished peers. For an economy that will be more dependent on highly skilled workers, this poses a significant challenge. And it is one that really should be addressed given India’s demographic outlook.

Q. Which one of the following statements best reflects what is implied by the passage?

(a) Education system must be strengthened in rural areas.
(b) Large scale and effective implementation of skill development programme is the need of the hour.
(c) For economic development, health and nutrition of only skilled workers needs special attention.
(d) For rapid economic growth as envisaged by us, attention should be paid to health and nutrition of the people.

Question from UPSC Prelims 2023 CSAT

Model Answer:

Q1: Correct Answer – (d) For rapid economic growth as envisaged by us, attention should be paid to health and nutrition of the people.

Explanation – 
The passage highlights the negative impact of anaemia and malnutrition on productivity and cognitive ability in India. It suggests that addressing these health and nutrition issues is important for the country’s future economic growth and development. Therefore, option (d) best reflects what is implied by the passage.

Q. More than half of Indian women and almost a quarter of Indian men of working age suffer from anaemia. Read More »

Q. We often hear about conflicts among different States in India over river waters. Of the 20 major river systems, 14 are already water-stressed; 75% of the population lives in water-stressed regions, a third of whom live in water-scarce areas.

Q. We often hear about conflicts among different States in India over river waters. Of the 20 major river systems, 14 are already water-stressed; 75% of the population lives in water-stressed regions, a third of whom live in water-scarce areas.

Climate change, the demands of rising population and the need for agriculture to keep pace, and increased rate of urbanization and industrialization will exacerbate water stress. According to the Constitution of India, water is a State subject and not that of the Union, except for regulation of inter-State rivers. Key to ensuring balance between competing demands of various stakeholders is a basin-based approach to allocate water amongst constituent regions and States. Allocating fair share of water to them requires assessments based on objective criteria, such as specificities of the river basin, size of dependent population, existing water use and demand, efficiency of use, projected future use, etc. while ensuring the environmental needs of the river and aquifers.

Q. Which one of the following statements best reflects the most rational, practical and immediate action required to ensure fair and equitable allocation of water to different stakeholders?
(a) A national, pragmatic, legal and policy framework for water allocation should be made.
(b) All river systems of the country should be linked and huge aquifers created.
(c) Water channels between regions of water surplus and regions of water deficit should be created.
(d) To mitigate water crisis, water demand. of sectors such as agriculture and industry should be reduced.

Question from UPSC Prelims 2023 CSAT

Explanation : 

Q1: Correct Answer – (a) A national, pragmatic, legal and policy framework for water allocation should be made.

The most rational, practical, and immediate action required to ensure fair and equitable allocation of water to different stakeholders is option (a) A national, pragmatic, legal, and policy framework for water allocation should be made. This option suggests the need for a comprehensive approach at the national level to address the water allocation issues. It emphasizes the importance of creating a legal and policy framework that takes into account the specificities of each river basin, the size of the dependent population, existing water use and demand, efficiency of use, projected future use, and environmental needs. This approach would ensure a fair and equitable allocation of water among different regions and states, considering the competing demands of various stakeholders.

Q. We often hear about conflicts among different States in India over river waters. Of the 20 major river systems, 14 are already water-stressed; 75% of the population lives in water-stressed regions, a third of whom live in water-scarce areas. Read More »

Q. The of the word letters “INCOMPREHENSIBILITIES” are arranged alphabetically in reverse order. How many positions of the letter/letters will remain unchanged?

Q. The of the word letters “INCOMPREHENSIBILITIES” are arranged alphabetically in reverse order. How many positions of the letter/letters will remain unchanged?

(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
Correct Answer: (c) Two

Question from UPSC Prelims 2023 CSAT

Explanation : 

Unchanged Positions in Reversed Word

The given word is INCOMPREHENSIBILITIES.
On arranging its letters alphabetically in reverse order, we will get: TSSRPONNMLIIIIIHEEECB

Two I, I are at same position.

Q. The of the word letters “INCOMPREHENSIBILITIES” are arranged alphabetically in reverse order. How many positions of the letter/letters will remain unchanged? Read More »